5 asiaa jotka tulet oppimaan treenaamisesta täytettyäsi 40 vuotta

1. Nukkuvat pakarat

Nuorempana lihaksesi olivat kiinteät ja jaksamisesi oli loistavaa, mikäli liikuit edes vähän. Nyt joudut opettelemaan tiettyjen lihasten aktivoimista uudelleen, mikäli mielit niiden toimivan vastakin. Hyvä esimerkki veltoista lihaksista on pakarat, jotka istumisen ja käyttämättömyyden vuoksi laiskistuvat ja lopettavat aktivoitumisen tehokkaasti. Et ehkä myöskään osaa kohdentaa treeniäsi oikein. Tämän seurauksena pakarasi litistyvät, uinahtavat ja - mikä pahinta - edesauttavat ryhtivirheiden syntymisen.  

Lue lisää: Ovatko pakaralihaksesi unessa?

2. Palautumisen hidastuminen

Ennen saatoit treenata monta tuntia putkeen ja se oli hauskaa! Nyt olet yhden tunnin jumpan jälkeen monta päivää kipeä. Koska käytät edelleen samoja painoja kuin mitä viime vuonnakin, lihastesi kehitys on tyssännyt jo ajat sitten. Usko pois, samojen painojen ja saman lajin hinkkaaminen vuodesta toiseen ilman muutosta ei anna kehollesi sen tarvitsemaa ärsykettä kehittyä iän edellyttämällä tavalla.

Lue lisää: Tuskailetko aikataulujen kanssa? 

Treenin lisäksi treenistä palautumiseen tarvitaan liikkuvuusharjoittelua, pelkkää rääkkiä ei kroppa kestä. Tässä piileekin suuri rasitusvammojen ja loukkaantumisen, jopa ylikunnon riski!

Lue lisää: Venyttelyä vai liikkuvuuden lisäämistä?


4. Laihduttaminen ei enää onnistu pitämällä ruokapäiväkirjaa parin päivän ajan

Iän myötä aineenvaihdunta hidastuu ja sen vuoksi painoa alkaa kertyä yhä helpommin vyötärölle, lanteille ja sisäelimien ympärille. Aiemmin saatoit syödä työpaikan taukohuoneessa kahvin kanssa pullaa tai keksiä, nyt ne alkavat näkyä muotojen lisäksi myös ihossa.

Nelikymppisen tulee pitää huoli lihaksistaan, sillä lihasmassa alkaa vähentyä. Lihastreeni auttaa lepoaineenvahduntaa pysymään vilkkaana ja edesauttaa näin painonhallintaa.

Lue lisää: Vältä nämä kuntoilijan 3 treenimokaa

5. Jooga, meditaatio ja pötkötysjumppa alkavat kuulostaa houkuttelevilta vaihtoehdoilta Reisi-Vatsa-Pakararääkille

Ruuhkavuodet ja ulkoakäsin tulevat paineet alkavat tuntua yhä enemmän, mikäli vastapainoa stressaavalle elämäntyylille ei ole löytynyt.

Onneksi nykyään on ymmärretty myös pötköttelyn ja leppoistamisen taika! 

Jännittävä vastapari syntyy kun äärimmäisen stressaavan työn sekä lasten, puolison ja omien aikataulujen organisoinnin keskeltä löytää tiensä joogaan.. Joogan tarjoama rauhoittuminen ja hetkeen pysähtyminen opettaa meitä avaamaan aistimme ja toimimaan sen mukaan, mikä meille on hyväksi. Kaiken kiireen keskellä rauhoittuminen vaatii itsekuria mutta palkitsee monin eri tavoin arkielämän haasteissa.

Lue lisää: Mielenrauhaa, keskittymistä ja liikuntaa

Kun katsot ympärillesi, mitä näet?

Muistatko kun kolmekymppisenä katselit samanikäisiä ihmisiä ja mietit, miten jotkut ovat säilyttäneet hehkuvat posket, energisyyden ja nuorekkuuden? Toiset, täsmälleen samanikäiset puolestaan näyttivät elämäntyylinsä mainokselta: harmaa iho, tupakan kellastamat hampaat, liikkumattomuuden ja terveiden elämäntapojen laiminlyönnin aiheuttamat ryhtimuutokset ja krempat.Mitä jos nyt heti tänään voisit aloittaa näyttää hyvältä ja tuntea olosi riittävän suorituskykyiseksi huomenna? Millaisena haluaisit nähdä itsesi seuraavalla vuosikymmenellä?

Lue lisää: 9 uudenvuoden lupausta jotka kannattavat


Elina Laine, Sweatshop, 40+ treeni, Zenana, Hollola, Lahti, treeni
Rakkaudella,

40+
Elina

Kommentit

Suositut tekstit